Maldivler Vize

Maldivler Devleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 30 güne kadar seyahatleri için vize istememektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin 180 günden uzun olması gerekir.

Ziyaret Zamanı

Maldivler’de yıllık ortalama 24 – 30 c hava sıcaklığı vardır. Yılın 12 ayı seyahat edilebilir.

Maldivler Uçak Bileti

Ülkeye doğrudan yahut Doha ve Dubai aktarmalı olarak uçan havayollarıyla ulaşabilirsiniz. Maldivler’e varış noktası İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı’dır. Ülkeye girerken gümrükte iniş kartı istenir. Bu kart iniş öncesinde uçakta verilmediyse, gümrüğe girmeden önceki alanda da bulabilirsiniz. Ülkeye giriş yapabilmek için, iniş kartına konaklayacağınız adresi, rezervasyonunuz olan otel ya da tatil köyünü girmeniz gerekir.

Başkent Male, havaalanının bulunduğu adadan farklı bir adada bulunmaktadır. Male’ye ulaşmak için “doni” adı verilen küçük vapurla 15 dakika seyahat etmeniz gerekir. Bu feribotlar karşılıklı olarak 15 dakikada bir kalkar. Yolculuk ücreti Rufiya olarak alınsa da kişi başı 1 ABD$’ı da ödeyebilirsiniz. Feribottan indiğinizde limanda genellikle boş taksi bulabilirsiniz. Nereye giderseniz gidin tek fiyat olan 20 Rufiyaa yeterlidir. Taksi ücreti, 24:00 ile 06.00 arasında, ücret 25 olur. Her parça bagaj için de 5 Rufiya ek ücret alınır.

Ülkenin en güney noktasındaki atolde bulunan Shangri-La, Villingili Tatil Köyü ve Spa tesisine geliyorsanız, yeni açılan Gan Uluslararası Havaalanı sizin için daha kolay bir seçim olur. Ülkeye mavi yolculuk yapmak ya da özel tekne kiralamak için geliyorsanız, bu tür tesisler İbrahim Nasir Uluslararası havaalanı yakınlarında bulunmaktadır.

Gideceğiniz tatil köyüne veya mavi yolculuk teknesine ulaşmak gerçekten de çok kolaydır. Tatil köyleri ve mavi yolculuk hizmeti veren şirketlerin çoğu havaalanı karşılama ve tesislerine ulaştırma hizmeti bulunur. Havaalanıyla olan mesafeye göre, ulaşım deniz uçağı ya da sürat teknesiyle yapılır. Özellikle bir deniz uçağıyla seyahat etmek isterseniz, kalacağınız tatil köyünden sizin adınıza rezervasyon yapmasını isteyebilirsiniz. Mavi yolculuk tekneleri genellikle, havaalanının kuzey doğusunda, Hulhumale adasında bağlı olduğundan, mavi yolculuk teknenize erişmeniz 10-15 dakikadan daha uzun sürmez.

Maldivler İletişim

Maldivler’in tamamını kapsama alanına almış olan bir mobil ve sabit telefon şebekesi bulunur. Ofis ve otel telefonlarından yurtdışı görüşmeleri yapabilirsiniz. Maldiver’in özel haberleşme ve Internet hizmetini “Dhiraagu” ve “Wattaniya” adında iki operatör sağlamaktadır. Şehiriçi görüşmelerini ekonomik yapmak için kontörlü SIM kartı satın alabilirsiniz. Hareket halindeyseniz, kontörlü Internet kartları da satın alınabilirsiniz. Pek çok konaklama tesisinde hızlı Internet erişimi bulunmaktadır.

Maldivler Konaklama

Tatil köyü fiyatları, tesislerin büyüklüğüne, olanaklarına ve yıldızlarına göre farklılık gösterir. Rezervasyon işlemleri yerel seyahat acenteleri ve tur operatörleri üzerinden yapıldığında, paket program fiyatlarından yararlanılabilir.
Konaklama seçimi sırasında tatil köyü ve otellerle Internet üzerinden ya da doğrudan yazışarak yer ayırtabilirsiniz. Mavi yolculuk fiyatları çeşitlilik gösterse de bu fiyatlar birbirlerine daha yakın bir seviyededir. Mavi yolculuk paketleri gezi veya dalış amaçlı olabilir ve bunlar de yine yerel seyahat acenteleri ile tur operatörleri üzerinden satın alınabilir. İstenirse, doğrudan mavi yolculuğu düzenleyen operatörle bağlantıya geçip satın alma da yapılabilir.

Maldivler Alışveriş

Yaygın bütün kredi kartları tatil köylerinde, otellerde, mağazalarda, seyahat acenteleri ve benzeri kuruluşlarda tercih edilir. Maldiv Rufiyası ile ABD Doları kuru sabittir. Pek çok lokanta ve mağazalar ABD Doları kabul eder; para üstünü Rufiyaa ile yapar.
Serbest döviz piyasasında işlem görmediğinden Maldiv Rufiyası’nı (MVR) ülkeye gelmeden önce satın alamazsınız. ABD Doları geçerli para birimi olarak kabul edilmektedir; bir ABD Doları 15,42 MVR’dir. MVR kağıt para olarak 5, 10, 20, 50, 100 ve 500 MVR olarak dolaşımdadır. Madeni para olarak, 1, 2 MVR ve 25 ile 50 laaris kullanımdadır.

Maldivler Gümrük Kanunu’na göre aşağıdaki maddeler ülkeye sokulamaz:

  • İslam dinini kötüleyen dini malzemeler
  • İbadet amaçlı kullanılan putlar
  • Pornografik malzemeler
  • Narkotik ve psikotropik malzemeler
  • Canlı domuz

Maldivler Yemek Kültürü

Maldivlerin geleneksel yemekleri, hiç kuşkusuz balıktan, çoğunlukla ton balığı ve hindistan ceviziyle yapılan yemeklerdir.
Beyaz pirinç ve “roşi” (unla yapılan yassı ekmek) başlıca malzemelerdir. Balık genel olarak tütsülenmiş, kızartılmış, mangalda veya fırında hazırlanmış olarak tüketilir.
En çok sevilen yerel yemeklerden biri olan “Garudiya” da ton balığından yapılan bir çorbadır. Bunun yanı sıra, ton balığı köri şeklinde de temel yiyeceklerle birlikte tüketilmektedir.
Diğer yemekler arasında “garuhidya”nın uzun süre pişirilmesi ile elde edilen ve “rihakuru” olarak adlandırılan balık ezmesi ile küp şeklinde kesilen tütsülenmiş ton balığının misket limonu, soğan, biber ve hindistan cevizi ile karıştırılmasından oluşan “mas huni” bulunmaktadır.
Tatlı çeşitleri arasında “addu bondi” (Bounty’nin çikolatasız hali gibi), “dhiya hakuru”, “karu hakuru” ve benzeri hindistan cevizi esaslı tatlılar bulunmaktadır. Geleneksel içecekler arasında yıllanmış ve doğal hindistan cevizi öz suyu olan “Todi” yer alır.
Maldivler’de çerez olarak kızarmış ekmek ağacı meyvesi ve bir dizi kızarmış baharatlı ve ayrıca tatlı atıştırmalık ürünler sevilerek tüketilir. En çok sevilen ürünler arasında “gulha”, “baciya” ve “bakiba” bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının tadına seçtiğiniz tatil köyü ya da mavi tur gezilerinde bakabilirsiniz.